Gayrimenkul Hukuku
Amacımız, Müvekkillerimizin ilk günden itibaren iş hedeflerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmak ve her zaman hukukun üstünlüğü ve erdemini gözeten bir ekiple nitelikli takım çalışması içinde çözüm aramaktır.
Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul dendiği zaman esasında arazi, tarla, arsa, apartman, ev, işyeri, bina ve konut gibi taşınmaz değerler ifade edilmektedir. Menkul kelime, arapça kökenli olup “türkçe taşınabilir” ingilizce olarak “mobil” anlamına gelmektedir. “Gayri” kelimesi ise arapça olumsuzluk ön ekidir.
Gayrimenkul kelimesi Türkçede “taşınabilir olmayan”, “taşınmalar ön plana çıkmakta ve bu hukuk dalının temelini oluşturmaktadır.
Gayrimenkul (Taşınmaz) hukukunun kapsamını araziler, tapu kütüğüne kayıtlı haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler oluşturur. Gayrimenkul mülkiyeti, tapu kütüğüne tescil yoluyla kazanılır. Mülkiyetin tescil dışında kazanılması, mahkeme kararı, cebri icra, miras, işgal ve kanunda düzenlenen diğer hallerde de mümkündür.
Gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı dışında, sahibine sınırlı yetkiler sağlayan ipotek hakkı, irtifak hakkı ve taşınmaz yükü olmak üzere üç gruba ayrılan sınırlı ayni haklar da bulunmaktadır. İpotek, mevcut veya doğması muhtemel veya kesin olarak bir alacağın gayrimenkul üzerinde tesis edilen ipotekle güvence altına alınmasıdır.
Gayrimenkul hukuku’nun temel hükümleri Medeni Kanun kapsamında düzenlenmiş olup, sıklıkla gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin paylı mülkiyet veya elbirliğiyle mülkiyet paydaşlığı bulunması, gayrimenkul üzerindeki mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni haklara ilişkin yolsuz tescil veya terkin yapılması, müteahhitler ile hak sahipleri arasında çıkan taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ihtilafları ile arsa sahipleri ve müteahhitler arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında inşaatın geç ve eksik teslimi, hukuka aykırı kamulaştırma ve kamulaştırma bedelinin düşük tespit edilmesi, kira sözleşmeleri kapsamında kirasını ödemeyen ve kira sözleşmesine aykırı eylemlerde bulunan kiracıların tahliyesi başta olmak üzere birçok ihtilaf söz konusu olmakla birlikte, teknik hukuki bilgi gerektiren söz konusu uzlaşmazlıkların uzman gayrimenkul avukatı vasıtasıyla çözümü mümkündür.
Gayrimenkul Avukatlarımızın Verdiği Hukuki Hizmetler:
Aytaç Hukuk Bürosu yalnızca İstanbul sınırları içerisinde hukuki hizmet vermekte olup, gayrimenkul avukatı ekibimizin İş Kanunu kapsamında verdiği hukuki hizmetler aşağıda özetlenmiştir:
- Gayrimenkul ortakları arasında ihtilaf çıkması halinde izale-i şuyu davasının açılması ve satışın gerçekleştirilmesi
- Haksız tapu devirlerine dayanan ihtilaflara ilişkin tapu iptal ve tescil davasının takip edilmesi.
- Gayrimenkul alım satımı ve tapu tescil işlemleri
- İpotek tesis edilmesi, ipoteğin kaldırılması, ipoteğin paraya çevrilmesi işlemlerinin takibi
- Kira sözleşmelerinin hazırlanması ve kiracıların tahliye işlemleri
- Yabancıların mülk edinmesi işlemleri.